Dum vína Moravský sklípek
O NÁS O VÍNĚ SLUŽBY SORTIMENT REGISTRACE
Degustace Aktuality Sklepy pod Domem Vína Ke stažení Vítězové degustací Fotogalerie Kontakt

Anketa

Je čas růžovek, jakou lahvinku si dnes otevřete:

celkem hlasovalo: 47384


fotogalerie

Francouzská vína

Snoubení vín a velikonočních pokrmů

Snoubení vín VINAŘSTVÍ LEDNICE ANNOVINO s tradičními velikonočními pokrmy

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

     Velikonoce následují 6 týdnů po Masopustu a je zajímavé, že v tradiční české kuchyni jsou různé pokrmy pro jednotlivé dny Velikonoc. Proto následuje doporučení na tyto sváteční dny:

 

Zelený čtvrtek – k tomuto dni neodmyslitelně patří různě upravená zelená strava (špenát, zelí, kopřivy, bylinky), která podle tradic zajišťuje zdraví po celý rok. Můžeme doporučit bílá suchá vína typu Veltlínské zelené nebo svěží Sauvignon. V tento den se také pojídají tradiční jidáše potírané medem, škvarkové placky a někde i vajíčka. Překvapivá by mohla být kombinace jidášů s  Ryzlinkem vlašským s příjemným zbytkovým cukrem.

 

Velký pátek – podle tradic je tento den dnem odříkání, smutku a půstu. V dřívějších dobách se lidé museli spokojit maximálně s jedním prostým jídlem denně, nejčastěji s polévkou nebo brambory. V dnešní době je naštěstí vše jinak a pokud máme rádi víno, samozřejmě si ho neodepřeme ani v tento den. K tradiční polévce můžeme doporučit odrůdu Muller Thurgau.

 

Bílá sobota – o tomto dni si vynahradíme předchozí alespoň částečný půst. Nejtypičtějšími jídly jsou různé nádivky, hlavičky a sekaniny, samozřejmě s bylinkami a podílem uzeného masa. Zde můžeme doporučit tradiční moravské odrůdy červených vín. Sladké mazance skvěle doprovodí bílá přívlastková vína se zbytkovým cukrem, jako třeba Chardonnay, Sylvánské zelené nebo Rulanda šedá.

 

Hod Boží velikonoční – bývá ve znamení bohatě prostřeného stolu, kterému vévodí masové polévky a různé úpravy masa podle rodinných a krajových zvyklostí (pečené kůzle, skopové, králík, drůbež, vepřové i hovězí maso). Podle toho volíme odrůdy od Rulandského bílého, Rulandského šedého až po červená vína. V případě hutnějších a kořenitějších úprav pak Sevar. K odpolednímu posezení neodmyslitelně patří sladký beránek, boží milosti, bábovka, buchty, koláče, ale i dorty. Chybu neuděláme se sladším Tramínem, Pálavou nebo  Hibernalem. Vyzkoušejte i růžové víno Frankovka rosé s vynikající lesní jahodou ve vůni i v chuti, nebo vyhlášená polosladká cuvée (např. Pohádkové).

 

Velikonoční pondělí – to jsou různě upravená vejce, sekaná a studené mísy. A samozřejmě koleda. Dopřejme si víno mladších ročníků, nejlépe bílé suché a nepříliš aromatické. Doporučit můžeme mladá a svěží vína jakým je například Ryzlink vlašský. K čokoládovým vajíčkům vyzkoušejte Višňové nebo Sevar.

 

Na závěr se zmíníme o univerzálním společníkovi ke všem pokrmům – dobrému sektu. Sekty si můžeme vychutnat jak samotné, tak k jakémukoliv pokrmu.

 

 

HLEDANÍ

Vinařství Lednice Annovino Valtické podzemí Kitl

PŘIHLÁŠENÍ:

 
e-mail otazník home

design HLAWA creative © 2007